Láthatatlan vacsorán az Első Kaposvári Lions Club tagjai

 Hogy helyezkedik el az étel a tányéromon? Vajon melyik a kés éle? Jól fogom-e a villát? Mekkora falatot sikerült levágni ? Befér-e a számba? Eszek egy ideje, de honnan tudom, hogy mennyi étel maradt a tányéromon? Vajon mi szóródott ki az abroszra? 

Nos ezek, és ehhez hasonló kérdések fogalmazódtak meg mindannyiunkban, akik részt vettünk a Kilátás Alapítvány által szervezett „Láthatatlan vacsorán” . A látássérült emberek számára még az ilyen egyszerűnek tűnő napi feladatok is kihívást jelentenek. Amikor „csak” el kell fogyasztani az ételt, akkor is vannak nehezen áthidalható lépések, amelyek kreativitással és rutinnal persze elvégezhetők. Nincs szabály, de vannak hasonlóan megoldott apró lépések. Pl. azt, hogy sikerüljön vizet tölteni egy pohárba, úgy lehet vakon kontrollálni, hogy közel tartjuk a fülünkhöz a poharat és a kancsót, és hallgatjuk a hangját. Másként csurog a víz a pohár alján, és másként, ha majdnem tele van. Úgy is kontrollálhatjuk, hogy a mutatóujjunkat belelógatjuk a saját poharunkba, és addig töltjük, hogy a víz ne érje el az ujjunkat.

Azt, hogy az ételek hogy helyezkednek el a tányéron, megtudhatjuk a szaglásunk segítségével, esetleg a tányér szélén óvatosan körbe tapogatjuk, hogy milyen jellegű ételt hol van. Azt ugye tudjuk, hogy mit kértünk az étteremben, de hogy a köret, a fő étel, és a dísz hogy helyezkedik el, akkor tudjuk meg, ha egyéb érzékszerveinkkel tájékozódunk.

Akkor tudunk jól vágni, ha a kést és a villát jól fogjuk a kezünkben. A kés vágó élét pl. étkezés előtt kitapogathatjuk, vagy a tányér szélén finoman végighúzhatjuk. Ha recésen szól, akkor az biztosan a vágó éle. Hát ilyen, és ehhez hasonló praktikák szükségesek, hogy egy egyszerű vacsorát elfogyasszon egy látássérült. Így sokkal több idő és agymunka szükséges …

Az Első Kaposvári Lions Club  12 tagja vett részt az érzékenyítő rendezvényen. A Kilátás Alapítvány a Magyar Pünkösdi Egyház Szeretetotthon éttermében szervezte meg a programot.

A vacsora előtt tájékoztatót kaptunk az alapítvány munkájáról, illetve a várható eseményekről. A finom vacsora elfogyasztása után megbeszéltük a személyes tapasztalatokat.

Maradandó élmény volt sokunk számára. Saját bőrünkön tapasztaltuk meg, mi zajlik egy nem látó ember fejében és a napi kihívásokon miként tud felülemelkedni.  Mindez az empátiát és a  megértést még inkább erősítette bennünk, látókban.

Az érzékenyítő program hitelességéhez hozzájárult, hogy beszélgethettünk látássérülttel a mindennapi megküzdéseiről, praktikáiról. Hálával tölt el, hogy ezt a tapasztalást csak néhány órában kellett átélnünk. De nagyon hálásak vagyunk a szervezésért is. A „Láthatatlan vacsora” a saját személyes élmény útján vált hiteles érzékenyítő programmá.

Büszkék vagyunk arra, hogy mi Lionok, ilyen nagy számban szerettünk volna ismeretet és tapasztalatot szerezni egy érzékenyítő programon a nem látók életéből.

Hiszen a Lions jószolgálati tevékenységének fő célcsoportja pont a látássérült embertársaink. A program azért is értékes volt, mert civil szervezetek hasonló munkássága magukat a szervezeteket is megerősíti, egymást támogatja.

Ha a jószolgálat és a közösségi élmény együtt van, akkor mindannyian nyertesek vagyunk. Ezt így éreztük ezen a programon.

WESERVE

#elsokaposvarilionsclub #weserve

Proszonyák Ida


Képgaléria

Hír kategóriák

Lions szövetség eseményei

Konvenció (Gödöllő)
2024. június 15. 10:00

Club események

1% támogatás

Kérjük, adója 1 %-ával támogassa szervezetünket, és általa a hátrányos helyzetűeket. Klubunk az adományok 100%-át a nélkülözőknek juttatja.

Első Kaposvári Lions Club Közhasznú Egyesület

Adószámunk:
18773880-1-14
Számlaszám:
10300002-13276071-00014901

cím: 7400 Kaposvár,
Puskin.u.2.

Hogyan lehet Lions Club tag?

A lions klubtagok idejüket és a képességeiket felajánlva segítik, erősítik a közösségeiket. A Lion a jószolgálati munka tapasztalatain keresztül új képességeket szerezhet, tartós barátságokat köthet, találkozhat igazi kihívásokkal, és sokat tanulhat, fejlődhet a feladatok megoldása során.

További információk a belépésről vagy Lépj velünk kapcsolatba