Maradandó élmény a Lions tag avatás az Elsö Kaposvári Lions clubnál

Az Első Kaposvári Lions Club  jelöltjei régebb óta bekapcsolódtak a club jószolgálati tevékenységébe. A szervezet fő célkitűzése, hogy támogassa  a látássérültek, lehetőséget adjon embereknek az éleslátás megszerzéséhez. Ez áll a fókuszban. Azonban egyéb hiányossággal, szociális hátránnyal élők támogatása is célja az 1917-ban megalakult Lions mozgalomnak . Mint jelölt, magam is nagyon vártam, hogy tagként még komolyabban vegyen a jószolgálati munkát és konkrét lépéseket tegyek a célok megvalósulásáért.

Az avatásra ünnepélyes keretek között, gondos előkészületek után került sor a Tenisz Club Panzióban. A lebonyolítás komolyságát mutatta, hogy a Magyarországi LIONS Clubok  Szövetségének  protokoll vezetője,Major Zoltán több 100 km-t utazott, hogy jelen legyen az ünnepélyes avatáson és vezesse azt.

 

 

Köszöntőjéből tudthattuk meg, hogy a Lions Clubok Nemzetközi Szövetségét, a Lions Clubs Internationalt Melvin Jones alapította 1917-ben az Egyesült Államokban. A jószolgálat nemes eszméjének teljesítése eredményezte, hogy a Lions mozgalom ma 206 országban van jelen, 46000 klubban, mintegy 1,4 millió tagja van, és a világ legnagyobb klub alapon szerveződő jószolgálati szervezete. A Lionok jelszava: We Serve , azaz: Szolgálunk ( https://www.lions.hu/mi-a-lions).

A protokoll vezető kiemelt még néhány fontos elemet a jószolgálati mozgalom fejlődéséből. Megtudjattuk, hogy a Lions egy mozaik szó.  Liberty Inetelligence Our Nation’s Safety . azaz: Szabadság, Intelligencia Nemzetünk Biztonsága. Jelképe az oroszlán, amely a mozaikszó jelentéséből fakad.  Részletes és pontos leírás: https://www.lions.hu/a-lions-tortenelme

Egy érdekesség a történetiségből, hogy bár sokáig csak férfiak számára volt nyitott a mozgalom, most többségében nők tevékenykednek benne. Sőt, az Első Kaposvári Lions Clubnak csak hölgy tagjai vannak.

Bár a Lions mozgalom fő motívuma a látássérültek támogatása, de a környezetvédelem, az éhség elleni küzdelem, a cukorbetegség megelőzése és a gyermekrákban szenvedők érdekében is tevékenykedik a Magyarországi Lions Szövetség. A hazánkban működő 44 Lions klubhasonló célkitűzéssel, de egyedi módszerekkel dolgozik. A 20-30 fős klubok szabadon állnak egy-egy jó ügy mögé, így tevékenységüknek csak a képzelet szab határt. Játszóterek felújítása, a mentőszolgálat támogatása, kiszolgáltatott embertársak támogatása, műemlék gondozás, védett sírok ápolása, vagy egy egyszerű köztéri pad kihelyezése, faültetés, szépség és egészségnap szervezése, szemszűrés, jótékonysági hangverseny szervezése mind egy-egy ügy, amely mögött büszke és jókedvű Lionok állnak. (https://www.lions.hu/a-szovetsegrol)

A Lionok a jószolgálati tevékenységükhöz maguk teremtik meg a forrást. A forrásteremtés módjai nagyon változatosak. Ebben a mi klubunk is nagyon kreatív eszközöket használ: jótékonysági koncert szervezése, jótékonysági virágvásár, falunapok, és egyéb közösségi rendezvényeken való megjelenés, adományok gyűjtése, pályázati forrás.

Az ünnepélyes avatás központi eleme az ajánlók / szponzorok valamint  a jelöltek / új tagok közös felsorakozása volt. 8 hölgy mosolyogva várta, hogy sor kerüljön rá.

Felavatandó tagok:

Járfás Judit,Nagy Márta Mária, Ipek Karaören, Proszonyák Ida Éva

 
 

Avató Lionok:

Krista Ágnes,Kalmárné Laczkó Ágnes,Járfás Rózsa,Rőhrig Zsuzsanna

Mind a szponzorok, mind az új tagok megkapták a Lions kitűzőt az aktuális pozíciójuk szerint. Ezt követte a tagok ünnepélyes fogadalom tétele. Majd elhangzott három himnusz: a török, hiszen egyik új tagunk török állampolgár, a magya,  végül  Koncz Zsuzsa  Békét és reménységet című dala, melyet a Lions magyarországi mozgalom himnuszának választott. https://www.youtube.com/watch?v=G8sm5u0aBAo  Az új tagok lehetőséget kaptak, hogy elmondják személyes gondolataikat, köszönetüket a befogadásért.

A programot hangsúlyossá és méltóvá tette, hogy a magyar Lions kormányzó, Koncsik István online bejelentkezett, és elmondta üzenetét, köszöntőjét. Jó volt hallgatni a lendületes vezetőt, aki mindig a jövőre vonatkozóan nyújt bátorítást a jószolgálati munkánkhoz. Örök érvényű mondatát szó szerint idézzük:    „Tiszteld a múltat, hogy élhesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn”

A programot még inkább ünnepélyessé tette, hogy  régi a tagjaink fontos kitüntetést kaptak:

Krista Ágnes,Kalmárné Lackó Ágnes,Sziva Ibolya,Járfás Rózsa,Dr Bazsika Mária

A finom vendéglátásról a szintén Lions-os házigazdánk, Rózsa gondoskodott.

Élményekben sem volt hiány, mert egy másik tagunk Ani, fiatal tehetségek produkcióját szervezte a helyszínre. Kisiskolás gyermekek fantasztikus táncukkal kápráztatták el az Első Kaposvári Lions Club régi és új tagjait.

Minden résztvevő jól érezte magát, örömteli és meghitt nap volt ez. Mi négyen, újonnan taggá vált jelöltek büszke Lionná váltunk. Maradandó élmény volt a szertartás, fontos az ünneplés.

„Az ünnep Isten ajándéka, mint a többi nap, s arra való, hogy hétköznapi mivoltunkból kivetkőzve tiszteljük önmagunkban az embert.” Wass Albert

WESERVE

#elsokaposvarilionsclub #weserve

 

Proszonyák Ida Éva


Képgaléria

Hír kategóriák

Club események

1% támogatás

Kérjük, adója 1 %-ával támogassa szervezetünket, és általa a hátrányos helyzetűeket. Klubunk az adományok 100%-át a nélkülözőknek juttatja.

Első Kaposvári Lions Club Közhasznú Egyesület

Adószámunk:
18773880-1-14
Számlaszám:
10300002-13276071-00014901

cím: 7400 Kaposvár,
Puskin.u.2.

Hogyan lehet Lions Club tag?

A lions klubtagok idejüket és a képességeiket felajánlva segítik, erősítik a közösségeiket. A Lion a jószolgálati munka tapasztalatain keresztül új képességeket szerezhet, tartós barátságokat köthet, találkozhat igazi kihívásokkal, és sokat tanulhat, fejlődhet a feladatok megoldása során.

További információk a belépésről vagy Lépj velünk kapcsolatba