Tánccal az Alzheimer-kór ellen

Tánccal a kóros öregedés ellen

Az Első Kaposvári Lions Club tagjai 2021 májusában, a közös tánc kihívás kapcsán fogalmazták meg az igényt, hogy jó lenne rendszeresen táncolni. Egy új tagunk, aki körtánc oktató, felajánlotta, hogy a tagok részére tart körtáncos alkalmakat.

Hogy mit lehet tudni a körtáncról?  Mert ez kissé eltér a gyermekkori emlékektől, amikor az óvodában körben állva dalokat énekeltünk és játszottunk… A szakrális körtánc mozgalom kezdete az 1970-évekre tehető, és Bernard Wosien német balettmester, táncos, koreográfus nevéhez köthető. Ő kezdte el összegyűjteni a különböző népek körben és sorban táncolt táncait. Megfigyelte és elemezte ezen táncoknak a lélekre gyakorolt hatását. A tudását később lányára hagyományozta. Azóta számos országban kelt életre ez a szép hagyomány. Magyarországon Walker Zsuzsa, majd Farkas Andrea nevéhez kötődik leginkább a meghonosodása. Kaposváron Keczeli Ágnes nevét fontos megemlíteni.

A körtánc abban is nagyon eltér pl. az utóbbi időszak közös tánckihívásától, hogy a körtáncot a saját és csoport élmény érdekében táncoljuk, nincs külső esztétikai elvárás, nem szükséges, a korábbi táncos tudás. Egy alkalommal akár 7-10 táncot is megtanulunk, és eltáncoljuk. Az élmény a tanulásban, az együttességben, az egységélményben, az egymás támogatásában és segítésében van. Amikor egymás kezét fogva dinamikusan lépegetünk, forgunk, sasszézunk, néha kibillennénk az egyensúlyunkból. De itt szó szerint megérezzük a közösség megtartó erejét. Ez a szó szoros értelmében is, de átvitt értelemben is igaz. Lelkileg mindenképpen felemel, ellazít. Igazi stresszoldó, hangulatjavító órák ezek. Azt mondják a körtáncról, hogy dinamikus meditáció, és ezt így is érezzük.

Megtapasztaltuk, hogy a fizikai állóképességet javítja, tanulmányok igazolják, hogy a vérkeringésre, a légzőrendszerre, de még a csontsűrűség megőrzése szempontjából is jótékony hatású a tánc.

Tanulmányok alapján készült tudományos cikk szerint a rendszeres tánc megváltoztatja az agy szürke és fehérállományát is. Az agy struktúrájában igazolható változás van azok között, akik rendszeresen táncolnak. Bár a kor előre haladtával kopik a kognitív kapacitásunk, melynek jelei lehetnek a memória probléma, a tanulási nehézség, hangulat ingadozás, indulati zavarok, térbeli tájékozódás zavara. Azonban lassítható, megállítható az időskori mentális leépülés pl. a tánccal. A körtánc azért is jó lehet a demencia ellen, mert egy este több táncot, több lépéskombinációt tanulunk. Az agyban ennek lenyomata képződik.  A tánc hatására javulhat a memória, a téri gondolkodás, az emlékezet, a figyelem. Maga a tanulás hat jótékonyan a demencia ellen. Az Alzheimer-kór a demencia egyik leggyakrabban előforduló fajtája. Az Alzheimer Világnap alkalmából mi táncolunk!

Tegyék / tegyétek Ti is! Tanuljatok valami újat, amit eddig még nem tudtatok!

Fotó: Chripkó Lili fotói  

Chripko Lili irása a körtáncoktatonkról a népszerű oldalon wmn.hu-n,olvassátok el érdemes.

https://wmn.hu/ugy/55584-egyutt-orultunk-hogy-megrepedt-az-orrcsontja-mert-akkor-az-mar-mas-buntetojogi-kategoria--kepriport-es-interju-a-korabban-szuperwmn-jelolt-proszonyak-

Szöveges források:

https://mindsetpszichologia.hu/mi-ez-a-tanc-fiatalok-a-tanc-jotekony-hatasai

http://tgy-magazin.hu/arckepcsarnok/farkas-andrea-gyogyit-a-tanc-szent-ereje


Képgaléria

Hír kategóriák

Club események

1% támogatás

Kérjük, adója 1 %-ával támogassa szervezetünket, és általa a hátrányos helyzetűeket. Klubunk az adományok 100%-át a nélkülözőknek juttatja.

Első Kaposvári Lions Club Közhasznú Egyesület

Adószámunk:
18773880-1-14
Számlaszám:
10300002-13276071-00014901

cím: 7400 Kaposvár,
Puskin.u.2.

Hogyan lehet Lions Club tag?

A lions klubtagok idejüket és a képességeiket felajánlva segítik, erősítik a közösségeiket. A Lion a jószolgálati munka tapasztalatain keresztül új képességeket szerezhet, tartós barátságokat köthet, találkozhat igazi kihívásokkal, és sokat tanulhat, fejlődhet a feladatok megoldása során.

További információk a belépésről vagy Lépj velünk kapcsolatba